Sual:Cima

SUAL: Cima (cinsel ilişki) yapan bir erkekten, kısa bir süre sonra yine meni gelse gusül abdesti alması gerekir mi ? Bir kadın yıkandıktan sonra o kadından kocasının menisi çıksa gusül abdesti alması gerekir mi ?

CEVAP: #Hanefi mezhebine göre; İhtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir. Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur.

Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez.

#Şafi mezhebine göre; Erkekten meni gelince her halükarda gusül abdesti alması vacip olur. İster İdrardan sonra, ister ağır kaldırmaktan yada yüksekten atlamaktan , ister uykudan sonra fark etmez.

Kadın yıkandıktan sonra erkeğin menisi kadının vajinasından dışarı çıkarsa, iki şartla bu kadının yeniden gusletmesi gerekir.

1- Kadının; küçük olmayıp, şehvet sahibi bir yaşta olmalı
2- Orgazm olmuş olmalı. Cinsel ilişki sırasında uykuda olmamalı ve zorla ilişkiye girilmiş olmamalı.

Gusletmesi erkeğin menisinin dışarı çıkmasından dolayı değil de erkeğin menisinin çıkmasıyla beraber kendisinin de az da olsa menisinin çıkmasından dolayı gusleder. Çünkü vajinanın içerisinde kendisinin ve erkeğin menisi karışmaktadır.

EK BİLGİ: Vacib, Şafii mezhebinde farz anlamındadır. Vacib ile farz arasında hac konusu hariç hiçbir fark yoktur. Yani özelte; şafii mezhebinde vacip yoktur demek değil de, şafii mezhebinde vacip farz demektir demek daha uygundur. (Fıkhu’l Menhec)

KAYNAK: Büyük İslam İlmihali, Guslü Gerektiren ve Gerektirmeyen Şeyler Babı, Madde: 178 & Umdetu-s Salik Tercümesi, Sayfa: 35-36